HISTORIAL DELS ARMATS DEL VENDRELL I PROGRAMA D'ACTES D'ENGUANY

Com a totes les tradicions populars que gaudeixen d’una llarga història, els armats han tingut èpoques bones i d’altres no tant bones. Per dir-ho així, també els armats han passat el seu viacrucis particular, quan en algunes poblacions el costum anava decaient fins a desaparèixer. Per això, cal valorar com es mereix l’esforç d’aquelles localitats que, generació rere generació, han sabut mantenir viva la tradició dels armats al llarg dels anys, i també especialment el de les viles que han recuperat recentment aquesta simbologia gràcies a la voluntat emprenedora dels que estimem les nostres tradicions seculars.

Aquests homes vestits de soldats als quals, precedint les processons, no els fa res d’assumir el paper de malvats romans responsables de la Crucifixió, i que ens recorda, també a la Setmana Santa, la importància de conservar la cultura pròpia de cada terra.

Aquest ha estat el cas dels Armats del Vendrell, en activitat des del 1816, després de la guerra del Francès, és quan constatem les primeres referències; en concret, l’adquisició d’unes cuirasses, probablement de cartró, i la prohibició eclesiàstica de fer guàrdia al Monument durant la diada de Dijous Sant. Aquestes són les dades més antigues fins ara descobertes.

Després de la Guerra Civil, amb la pèrdua del vestuari i dels estris, els Armats del Vendrell i per subscripció popular, no reapareixen fins l’any 1954 amb continuïtat fins l’any 1989.

L’any 1990, per diferents motius, no participen en la processó de Divendres Sant i és a partir d’aquí, on com a resposta a aquesta mancança, l’entitat Els Pastorets del Vendrell es brinden altruistament per organitzar i vetllar pel manteniment, conservació i potenciació dels Armats del Vendrell formant-ne part com una secció més de l’entitat, consentiment que obtinguérem de Mossèn Josep M. Barenys, rector actualment emèrit, de la nostra parròquia.

Des de l’any 1992 han participat en totes les trobades d’Armats de les comarques tarragonines. També han intervingut en el II Congrés de Cultura Tradicional i Popular, celebrat a Cervera l’any 1995. L’any 1996 foren els organitzadors de la IV Trobada, al Vendrell. Així mateix, han participat en diferents trobades i processons arreu de Catalunya, així com també la col·laboració desinteressada, l’any 2002 en la Marató de TV-3.

Cal destacar l’any 2005 l’anada a Roma i al Vaticà on, a més a més de desfilar, foren rebuts en audiència pel Sant Pare Joan Pau II. Amb motiu de la Festa Major de la Cultura Tradicional Catalana, celebrada a Barcelona, foren escollits per representar aquesta tradició. Durant tres anys consecutius la tropa del Vendrell ha participat molt activament en la festa de Carthagines y Romanos a Cartagena, com a única legió convidada, representant la Imperial Tarraco.

Actualment en formen la Tropa: El Capità Manaies, tres Estendards, un Cap de Timbalers, deu Timbalers, un Sergent i divuit Soldats.

En reconeixement a la nostra labor, el 17 d’octubre de 2008 vam rebre el títol d’Honor de mans del Molt Hble. President del Parlament de Catalunya Sr. Ernest Benach.
 
XVI  TROBADA D’ARMATS DE LES CORMARQUES TARRAGONINES


Novament, i després de setze anys, des de la nostra agrupació ens hem proposat organitzar per segona vegada, la Trobada d’Armats de les Comarques Tarragonines, el proper diumenge 25 de març de 2012, al Vendrell.

Aquestes Trobades, no pretenen altra cosa que potenciar l’agermanament entre les diferents tropes de les nostres comarques, alhora que es divulga la cultura pròpia de cada població que hi participa, mostrant el ric ventall de vestuari, passos, música, estendards i tropes que hi desfilen, enaltint en el possible aquestes tradicions seculars i recordant el caire religiós que representen els armats dins la Setmana Santa.

Els actes programats pels Armats del Vendrell, consisteixen en:

11 mati - Sortida de les tropes a pas ràpid i desfilada pels carrers de la vila. En el decurs de la desfilada es farà la tradicional fotografia dels grups en un lloc emblemàtic de la vila.


RECORREGUT DE LA TROBADA


Apel·les Fenosa  -  Pl. Orient  -  Orient

Prat de la Riba  -  Dr. Robert  -  St. Magí

Montserrat  -  Pl. Nova  -  Muralla

Carnisseria  -  Sant Jordi  -  Av. de Catalunya

Roquetes  -  Pont de França  -  Quatre Fonts

Major  -  Pl. Vella  -  Alt  -  Pl. Nova  -  Cafès

Dr. Robert  -  Pl. Tobies

12 matí - Exhibició de cada grup davant les autoritats i públic assistent, mostrant el pas i manera de fer de cada població. Lliurament de la cinta commemorativa de la Trobada.

2/4 3 tarda - Finalització de la Trobada. Entrega dels records commemoratius de la trobada per a cada armat i per a les agrupacions.


Cal fer esment que també s’organitza un concurs fotogràfic de la Trobada i se’n farà una exposició. El lliurament de premis, serà en el decurs de la Festa Major, el proper mes de juliol.

Es preveu la participació a la Trobada de 15 agrupacions, amb un total de 600 participants aproximadament.


Poblacions adscrites:

Alcover
Constantí
El Pla de Santa Maria
Flix
La Pobla de Mafumet
L’Arboç
L’Espluga de Francolí
Montblanc
Mont-roig del Camp
Reus
Riudecols
Valls
Vilallonga del Camp
El Vendrell

Manresa  -  Grup Convidat


Per dur a terme amb èxit la Trobada, cal també la participació voluntària i altruista de més de 100 persones que vetllin pel bon desenvolupament organitzatiu de la mateixa, treballant en els diferents àmbits que comporta aquesta manifestació cultural: Delegats de Grup, responsables d’aparcament de vehicles i autobusos, responsables de vestuaris, servei de vigilància, servei d’esmorzar, servei d’avituallament, responsables d’infraestructura, responsables de protocol, responsables de sonorització, presentadors de l’acte, responsables de caracterització, portadors dels cartells de cada població participant, muntadors d’escenaris i decoració... entre d’altres.


El Vendrell, març de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada