Com encarar les despeses de les Festes que s’apropen.

És important que les comencis a organitzar el més aviat possible.  Ja fa uns quants anys que em fabrico una graella (que és una taula amb quadrets).  A les files hi poso els noms de les persones a qui compraré un regal (pare, mare, germà, marit, filles,...) i a les columnes hi poso els motius dels regals (aniversari, sant, Tió, Reis,...).

Per a les Festes especials en tinc una d’exclusiva perquè aquí les despeses són més diverses i més nombroses.  A la meva graella nadalenca hi poso apartats per al menjar congelat, menjar especial, guarniments,...; a la de la Castanyada: jocs, disfresses, atrezzo, menjar especial,... i així amb la resta de festes que celebro a casa (Tots Sants, Sants Innocents, Sant Joan, etc).

Perquè quan arribi el moment no hagi de fer front a una despesa extra, el que faig habitualment és preparar-ho tot de mig any a un any vista, és a dir, l’endemà de la Castanyada ja preparo la Castanyada-Halloween de l’any vinent.
Això em permet programar i també que les meves filles puguin col·laborar en la preparació de les festes.

Per exemple, quan passo per una botiga i veig alguna cosa que pot agradar algú de la llista i està bé de preu, la compro.  Quan arribo a casa li poso una nota dient què és i per a qui és (perquè amb el pas del temps és gairebé segur que se m’oblidaria) i després ho anoto a la graella. Faig el mateix amb el menjar congelat i les idees que pugui tenir per fer menús, jocs o decoració.

 Així és que si preveus les despeses d’aquesta manera, aniràs més tranquil·la i, a més a més, estalviaràs per quatre motius:

1.- No tindràs la pressió de comprar cuita-corrents. Sovint surt més car i a més és gairebé segur que superaràs el pressupost marcat.

2.- Comprar fora de temporada és més econòmic. Ara ja ha passat Halloween, les botigues volen treure el gènere que no han venut i rebaixen els preus. Més de dues i tres vegades he comprat figures i guarniments de Nadal al juliol; perquè em resulta molt més econòmic. I això també és molt vàlid amb el menjar congelat.

3.- Pots trobar una botiga que estigui liquidant gènere i, que part, trobis coses molt interessants a preus rebaixats.

4.- Si fas participar als teus fills, ells mateixos poden confeccionar alguns regals i ajudar en la decoració. Per exemple: un any la meva filla gran va pirogravar una capseta de fusta; la meva filla petita va fer punts de llibre dibuixats i plastificats com a postals de Nadal; per una castanyada van fer barrets de bruixa per a tothom, un tauler de “tres en línia” amb fitxes del Barça i de l’Espanyol,...

Això et pot resultar una mica més complicat fer-ho amb els regals que han de portar Ses Majestats els Reis de l’Orient, si tens criatures petites a casa perquè en el seu afany exploratori, és molt probable que acabin descobrint els paquets. 
Jo, això, ho he solucionat comprant el gruix de joguines a una botiga on me les guarden.  És veritat que hi ha moltes que no ho fan, però encara se’n troben que sí. 
D’aquesta manera el gruix de joguines els tinc a la botiga i només vaig guardant a casa les quatre que compro a d’altres llocs i que em resulten més fàcil de guardar.


Rosa


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada