La tècnica de fregir

Si comences ara a entrar a la cuina, o ho has fet poc, llegeix aquest article, el trobaràs interessant i de bon aprofitar.

Per fregir es recomana l’oli d’oliva suau (de 0,4º d’acidesa). Molts, però, utilitzem l’oli de gira-sol per a fregir per dos motius: és més econòmic i no té el gust tan fort, això depèn del paladar. La resta d’olis d’oliva són ideals per a menjar-los en cru (en amanides, amb la verdura, amb el pa, salses, allioli, etc.).

Què has de fer abans de fregir: per a que es fregeixin bé, els aliments han d’estar secs. Molts aliments, com les patates, tenen una mica d’aigua per damunt o humitat pròpia, com el peix. No els posis tal qual dins l’oli calent perquè l’aigua s’evapora de cop i, a més d’esquitxar-ho tot, es crea una capa de vapor al voltant que impedeix l’acció de l’oli. Evita la humitat eixugant els aliments, enfarinant-los o arrebossant-los amb aigua, ou i farina (es diu pasta de fregir).
No fregeixis coses grosses perquè es cremen per fora i queden crues per dins, les has de fer més petites.
Fregeix amb força oli, posa-hi el menjar a poc a poc i en poca quantitat, tot això farà que l’oli no baixi de temperatura.
Quina temperatura ha de tenir l’oli?
- Temperatura mitjana: és adequada per als aliments rics en aigua o massa grossos. La calor entrarà a poc a poc i no es cremarà (peix, verdura, patates, fruites).
- Oli calent: quan vulguis que l’aliment faci crosta (croquetes, bunyols, arrebossats).
- Oli molt calent: quan vulguis sobtar coses petites (peixet, patates finetes, soufflées).
Com saber la temperatura de l’oli?
Per saber aproximadament la temperatura de l’oli, tira una goteta d’aigua o una miqueta de pa: si bombolleja vol dir que la temperatura és mitjana, si espeternega vol dir que l’oli està calent, però si l’oli fa olor de fregit i comença a desprendre un vapor sec ja sabràs que està molt calent.
Posa els aliments acabats de fregir a escórrer i després damunt d’un paper absorbent, així no et quedaran greixosos.
Llestos! Bon appétit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada